diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Koolhydraat beperkt

Een koolhydraatbeperkte voeding is al langer een methode die gebruikt wordt om af te vallen. U kent vast wel het Atkins dieet of Dr. Frank dieet. Men dacht eerst dat een voeding rijker aan vet en eiwitten niet goed zou zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het vet in de voeding lang niet zo ongunstig effect op de gezondheid heeft als men dacht. Het zijn juist de koolhydraten die invloed hebben op het buik vet, wat altijd ongunstig is.

Als u overgewicht heeft en het afvallen gaat moeizaam is er sprake van insulineresistentie ( geldt ook bij diabeten). U maakt te veel insuline aan omdat de insuline niet goed meer werkt. Insuline is een opbouwend hormoon, die ervoor zorgt dat glucose wordt opgenomen in het lichaam. Als er teveel insuline is, wordt het teveel aan glucose omgezet in vet. Het wordt maar weer moeilijk afgebroken. Dat is vervelend als u wilt afvallen.
Een teveel aan koolhydraten kan het afvallen dus remmen.

U kunt overwegen een koolhydraat beperking te gaan gebruiken bij:
• overgewicht: vooral als het afvallen moeizaam gaat, al vele lijnpogingen heeft gedaan en ondanks alle aanpassingen in de voeding niet of onvoldoende afvalt.
• suiker verslaving
• diabetes
• diabetes die slecht te regelen is of als u bijna insuline moet gaan spuiten

Ik heb goede ervaringen dat men afvalt bij een koolhydraat beperkte voeding. Het vraagt wel meer aanpassing, maar in de meeste gevallen is men zeer positief. De mate van koolhydraat beperking is voor iedere persoon weer anders. Daarom is het goed om hierin begeleid te worden. Te streng is ook weer niet nodig en kan zelfs een tekort aan vitaminen en mineralen veroorzaken. Ook bij patiënten met nierproblemen of bij hartfalen is dit niet altijd een geschikt dieet. Dit moet altijd in overleg met een arts of diëtist.

Een fijn bijverschijnsel van deze voeding is dat er veel minder behoefte is aan de zoete tussendoortjes. Dus de drang tot “ik moet wat zoetigs eten” vermindert of gaat zelfs weg.

Het lijkt erop dat een koolhydraat beperking een hype is, maar dat is het beslist niet. Deze manier van eten is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ook aanbevolen in de Voedingsrichtlijn Diabetes Federatie ( NDF).